Maak jouw motor klaar voor de winter           

Je voelt het vast wel, de temperaturen  dalen en de dagen worden korter.  Sommige rijders onder ons schrikt dit niet af en rijden vol vertrouwen heel de winter door.  Behoor jij tot deze groep? Dan geven we je met veel plezier enkele tips om jouw motor winterproef te maken. 

Plan je onderhoud in 

Op onderhoud gaan op vooraf aangegeven momenten dienen  altijd uitgevoerd te worden bij een erkende  Suzuki verdeler. Zij kennen jouw motor het best en met hun expertise zullen zij ervoor zorgen dat je  motor de werkplaats verlaat in topconditie.  De garantie op je motorfiets is daarbij ook alleen geldig als bij het correct opvolgen van je onderhoudsbeurten. 

Houd je ketting proper

De motorfietsketting vormt een cruciaal onderdeel van het voertuig. Zonder een goed functionerende ketting komt de motorfiets niet eens van zijn plaats. Daarom is het van groot belang dat de ketting zich in optimale conditie bevindt. Gelukkig is het onderhoud van de ketting een taak die je eenvoudig zelf thuis kunt uitvoeren.

Begin met het grondig reinigen van de ketting met behulp van een kettingborstel om alle grove vuildeeltjes te verwijderen, en vergeet niet de tandwielen schoon te maken. Gebruik vervolgens een speciale kettingreiniger en een borstel om de ketting verder te reinigen. Droog de ketting daarna zorgvuldig met een doek. Op dit moment kun je de ketting inspecteren op tekenen van slijtage of beschadigingen. Als je iets opmerkt, bezoek dan jouw dichtstbijzijnde verdeler voor een nieuwe set tandwielen en een nieuwe ketting. Als de ketting nog in goede staat verkeert, breng dan een ruime hoeveelheid kettingspray aan.

Voor rijden in de winter is het aan te bevelen om de ketting regelmatig schoon te maken. Tussen de schoonmaakbeurten is het raadzaam om de ketting vaker in te smeren.

Bescherming tegen zout

In de winter wordt strooizout ingezet om gladde wegen te voorkomen, maar dit vormt een potentiële bedreiging voor de glans van je motorfiets. Zout kan namelijk leiden tot roestvorming en verkleuring. Het is daarom verstandig om je motor regelmatig te reinigen als je in de winter rijdt. Bij voorkeur spoel je de motor na elke rit af om het overtollige zout te verwijderen. Daarnaast kun je gebruikmaken van anti-pekelmiddelen die een beschermende laag vormen op de delen die gevoelig zijn voor roest, zoals de uitlaat.

Voor bewegende onderdelen, zoals de standaard of voetsteunen, kun je vaseline of kettingspray gebruiken om te voorkomen dat zout schade veroorzaakt.

Als je je motorfiets in de winter opbergt, is het raadzaam om deze vooraf grondig te reinigen. Dit voorkomt dat oude insecten, remstof en ander vuil op de lak blijven zitten tot het voorjaar.

Controleer je banden

Voordat de winter echt aanbreekt, is het verstandig om grondig naar je banden te kijken. De wettelijke minimale profieldiepte voor motorbanden bedraagt 1,6 mm. De Tread Wear Indicators in het bandenprofiel geven aan hoever je van deze limiet verwijderd bent.  Gebruik je gezond verstand om te beoordelen of het profieldiepte nog voldoende is voor veilig rijden in de komende winter, gezien het koude en natte wegdek waarop grip essentieel is. Het wordt aanbevolen om de banden te vervangen bij een diepte tussen 2 en 1,6 mm om de veiligheid te waarborgen.

Controleer tevens op beschadigingen, droogtescheuren en de leeftijd van de band. Indien dit nodig is  is het raadzaam om de band te vervangen. Verifieer ook de bandenspanning en vul deze aan indien nodig.

Zorg voor je accu

Een accu in goede staat is van vitaal belang voor een motorfiets. Daarom moet je zeker zijn dat jouw accu in  optimale conditie verkeert. Wil je weten hoe jouw accu ervoor staat? Laat de accuspanning eenvoudig controleren door jouw Suzuki verdeler. Is jouw accu aan vervanging toe? Laat je bijstaan door je verdeler, hij zal je assisteren bij het vinden en installeren van en nieuwe accu. 

Kies voor extra comfort

Tijdens de barre wintermaanden kan je soms serieus afzien op de motor. Daarom kan het handig zijn om te kiezen voor extra comfort tijdens jouw winterse ritten. Extra comfort kan in de vorm van verwarmde handvaten, handkappen of een hoger windscherm. 

Contacteer jouw verdeler voor meer informatie omtrent de beschikbare accessoires.

Tips voor het stallen van jouw motor 

Behoor jij tot de tweede groep en  laat jij  tijdens de winter jouw motor aan de kan staan? Dan hebben wij ook enkele handige tips voor jou. 

  • Vul je brandstoftank volledig met E5-kwaliteitsbenzine voordat je je motor parkeert. Hiermee voorkom je de vorming van condens in de tank, wat roest kan veroorzaken.
  • Voeg een brandstofsysteemreiniger en -beschermer toe aan de benzinetank voordat je de motor langdurig opbergt.
  • Bewaar je motor in de stalling met verse olie.
  • Wanneer je je motor wegzet, leg er dan geen doek over. Door het doek wordt de ventilatie belemmerd, waardoor schimmels kunnen ontstaan op de motor.
  • Sluit de accu van je motor aan aan een druppellader, hierdoor voorkom je dat de accu geen spanning verliest. 
  • Probeer je motor van de grond te wetten met behulp van een paddockstand of een middenbok. Op deze manier verminder je de belasting op de banden en verklein je de kans op afgevlakte banden.