3 tips voor mooie bestemmingen

Timmelsjoch Hochalpenstrasse – Oostenrijk

De Timmelsjoch is niet de bekendste Alpenpas, maar wel eentje die onvergetelijk is voor wie de weg ooit aflegde. Niet alleen is het een prachtige verbindingsweg van maar liefst 60km bochtenplezier tussen Sölden in Oostenrijk en Meran in Italië, maar bovenaan de route vinden we nog een kers op de taart. Bij het Top Mountain Crosspoint bovenaan de pas vind je immers een gigantisch motormuseum van 3.000 vierkante meter waarin zo’n 230 klassieke motoren opgesteld staan. Je hebt er misschien al wel van gehoord, want dit museum ging twee winters geleden in vlammen op, maar intussen werd het compleet hersteld. Voor amper 10 euro ontdek je een prachtig stuk motorgeschiedenis. Houd wel rekening met de openingsdata van de passen: de Timmelsjoch gaat meestal pas half juni open en half oktober alweer dicht, afhankelijk van de sneeuwval. Deze prachtige slingerweg is een tolweg - je betaalt dus 14 euro, al is dat een prikje voor zoveel stuurplezier. Reden er in het openingsjaar 1969 slechts 494 motoren naar boven, dan waren dat er vorig jaar al bijna 90.000!

Trollstigen - Noorwegen

Vergeet die grijsgedraaide Stelvio maar: de spectaculairste pas van Europa is de Trollstigen in Noorwegen. Niet alleen heb je een prachtige route, maar er zijn ook echt bijzondere stukken zoals de Geiranger, die uitzicht biedt op de cruiseschepen die aanmeren bij de fjorden. Het mooiste stukje weg richting Trollstigheim telt elf haarspeldbochten die magistraal werden aangelegd in een landschap waar zelfs de beste decorbouwer stil van wordt. Eenmaal bovenaan de pas, parkeer je je motor netjes in de rij en kan je plaatjes schieten en genieten van de omgeving. Noorwegen is misschien niet bij de deur, maar de bestemming loont echt de moeite met zo veel moois. Naast de Trollstigen zijn er nog talloze andere prachtige wegen, zoals de FV 51 die je bij de eindeloze kronkelwegen van het Jotunheimen Nasjonalpark brengt.

Puur genieten.

 

Les Lacets de Montvernier - Frankrijk

Als het aankomt op haarspelden, dan kan je niet om de Franse Alpen heen. In de Savoie vinden we de Lacets de Montvernier die beginnen bij Pontamafrey. Een heerlijk stuk slingerasfalt met een gemiddelde stijging van 8,5 procent en 17 haarspeldbochten. Vanuit het dorp bovenaan de pas kan je nog stijgen richting de Col de Chaussy - niet het beste asfalt, maar wel spectaculaire vergezichten die reiken tot aan het dorpje Montpascal. Je Suzuki staat al te trappelen, waar wacht je nog op?